Terug naar overzicht

Nieuws

Vuurwerkangst bij honden en katten

Ook 2018 zal weer knallend worden afgesloten.

Voor veel van onze huisdieren is december echt geen pretje! De angst voor harde geluiden en flitsen is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Veel honden en katten zullen op de knallen, het sissen en fluiten van vuurwerk angstig reageren. Ze proberen te vluchten, kruipen weg of gaan blaffen en joelen. Straf uw huisdier nooit voor dit gedrag maar zoek (samen met ons) naar een goede manier om de angst te verminderen.

Algemene tips

  • Zorg er voor dat uw huisdieren veilig zijn en niet de straat op kunnen vluchten. Hou katten binnen en laat de hond buiten niet  loslopen.
  • Creëer een veilige omgeving en zorg dat uw dier er van te voren aan kan wennen. Leg een deken over de bench.
  • Doe binnen de lichten en de radio aan, dit dempt flitsen en geluiden
  • Geeft uw dier afleiding in de vorm van een (bekend) denkspel of een lekkere kluif
  • Geeft uw dier steun, maar stimuleer angstig gedrag niet door te gaan troosten
  • Straf angstig gedrag nooit af. Dit vergroot het angstgevoel.

4-6 weken voor de jaarwisseling
Start met het geven van het Calm dieet van Royal Canin
Onderzoek heeft aangetoond dat stress bij de hond en kat verlaagd kan worden door bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toe te voegen.  Calm dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Daarnaast is het zo dat stress lichamelijke klachten kan geven. Het Calm dieet ondersteunt de spijsvertering, huid en urinewegen (organen die bij stress minder goed functioneren). Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op Calm voeding over te zijn. Schakel een week na oud & nieuw weer rustig op de eigen voeding over.

Staat uw hond op speciale voeding in verband met zijn gezondheid dan kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over het voer gestrooid kan worden.

2 weken voor de jaarwisseling
Een Adaptil of Feliway verdamper® verspreidt rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw dier zich bevindt en deze zal zorgen voor een constante verspreiding van feromonen.

30 december
Alprazolam is een angstremmend medicijn wat tevens uw hond minder gevoelig maakt voor geluiden.  Alprazolam moet gegeven worden in de vorm van tabletten voor uw hond gestrest raakt, anders slaat de medicatie minder aan. Wij adviseren daarom 30 december te starten met de tabletten en deze 31 december door te blijven geven. Alprazolam geeft het beste resultaat in combinatie met een eerder opgestart rustgevend dieet van Royal Canin of  Zylkene®.

31 december
Sileo is een  middel tegen acute stress en angst ontstaan door harde geluiden. Dit middel is het meest geschikt voor honden die pas tijdens de jaarwisseling zelf gestrest raken of angstig worden. Sileo is een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden en heeft 15 tot 60 minuten nodig voor het gewenste resultaat behaald zal worden.