De voedingsbehoefte van een konijn bestaat uit hooi aangevuld met een goede brok, de verhouding van vitaminen en mineralen komt hierin zeer nauw. Met name de hoeveelheid Calcium en Vitamine D zijn erg belangrijk. Een verkeerde verhouding in het dieet heeft grote invloed op de gezondheid van uw konijn. Gebitsproblemen bij konijnen komen veel meer voor dan we denken. U merkt dit bijvoorbeeld aan een chronisch nat oogje, een natte kin, het afvallen van uw konijn of minder ontlasting dan u normaal gewend bent. Veel van deze problemen zijn te verwijten aan een verkeerd samengesteld rantsoen.
Teveel calcium
Konijnen hebben een ongewone calciumstofwisseling. Een te hoog calciumgehalte in de voeding zal leiden tot een stijging van het calciumgehalte in het bloed. Hierdoor ontstaat, in tegenstelling tot bij andere diersoorten, een verhoging van calcium in de urine waardoor blaaszand of blaasstenen kunnen ontstaan. Geef daarom nooit knaagstenen aan een konijn want deze bevatten teveel calcium! Houd 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht voor uw konijn aan. Indien u meer geeft wordt het namelijk te dik en ook krijgt het teveel calcium binnen.
Te weinig calcium
Wanneer een konijn voeding met te weinig calcium en vitamine D krijgt ontstaat er een tekort aan calcium in het bloed. We zien dit nog wel eens bij konijnen die gemengd voer krijgen. Deze eten vaak de lekkere dingen op en laten de bikskorrels liggen. Deze bikskorrels zijn juist belangrijk voor de calcium en vitamine D opname van het het konijn en het krijgt dus te weinig hiervan. Dit zal er toe leiden dat het konijn calcium uit zijn kaakbot gaat halen. Hierdoor ontstaat botontkalking. Dit heet osteodystrofie, of medisch niet helemaal correct, ‘osteoporose’. Het kaakbot wordt slapper en de kieswortels slijten niet op elkaar maar groeien het kaakbot in. Als ze tegen de cortex aangroeien die stevig is dan gaan de kiezen scheef groeien. Met als gevolg dat er slijtage problemen ontstaan waardoor haken gevormd worden.
Het juiste dieet
Het is dus belangrijk om een konijn een goed uitgebalanceerd dieet te geven. Dit bestaat voor 85% uit hooi van goede kwaliteit vrij van stof en zand, aangevuld met bij voorkeur bikskorrels (20 gram per kilogram lichaamsgewicht) met de juiste verhoudingen en een stukje groenvoer ter afwisseling. Geeft nooit in één keer grote hoeveelheden groente of fruit. Dit kan de darmen van slag maken waardoor diarree zal ontstaan.
De juiste hoeveelheid en kwaliteit konijnenvoer is dus van levensbelang voor je konijnen