Castratie en Sterilisatie kat

Castratie en Sterilisatie kat

Sterilisatie / Castratie
De sterilisatie van de poes houdt in dat middels een klein sneetje in de navel (van maximaal 1 cm) de eierstokken van de poes verwijderd worden. Het sneetje wordt daarna gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De poes wordt daarna niet meer krols en kan geen kittens meer krijgen. De ingreep duurt 10-15 minuten en wordt uitgevoerd onder injectie-anesthesie. De poes wordt tijdens de operatie aan de bewaking gelegd en krijgt zuurstof middels een kapje. Risicorassen (met name kortsnuiten) worden geintubeerd.

Voor de kater geldt dat middels een klein sneetje in het scrotum beide testikels worden verwijderd. Dit sneetje wordt niet gehecht. Zowel de katers als de poes krijgen adequate pijnstilling. Beide operaties beslaan een halve dagopname. Na de operatie is het verstandig de dieren nog een dagje binnen te houden. De poes komt na 10 dagen nog even op controle, indien mogelijk verwijderen we dan de knoop voor een nog mooiere genezing. Bij de prijs zit geen kraag, aanvullende medicatie en / of het verwijderen van de baarmoeder in geval van zwangerschap of baarmoederontsteking. In februari-maart-april hebben we vaak sterilisatie en castratie-acties. Houdt hiervoor de nieuwspagina of onze facebookpagina in de gaten.

Chemische castratie/sterilisatie
Voor tijdelijke sterilisatie van de kat kunnen we ook gebruik maken van het implantaat Supralorin. Dit implantaat is effectief bij katers en poezen. De werkingsduur bij de kat is wisselend en het implantaat is alleen geregistreerd voor honden. Het wordt dus alleen bij specifieke indicaties ingezet in goed overleg met de eigenaar.