Castratie / Sterilisatie
Bij castratie / sterilisatie worden respectievelijk de testikels dan wel eierstokken verwijderd. Daar een konijn en cavia kleine dieren zijn met een hoge lichaamstemperatuur en een relatief groot huidoppervlak om af te koelen in combinatie met een gevoelig maag-darmkanaal, vragen deze dieren om extra zorg tijdens ingrepen onder narcose. Vrouwtjes worden met name gesteriliseerd om problemen met de eierstokken en de baarmoeder op latere leeftijd te voorkomen.
Ons team is goed getraind omtrent de zorg en volgt regelmatig nascholing over de ze bijzondere diergroep. Van te voren wordt het dier goed gecontroleerd, krijgt adequate pijnstilling en middelen om het maag-darmkanaal actief te houden. De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden en we hebben een couveuse voor geval het dier moeite heeft met zijn temperatuur. Tijdens de operatie worden ademhaling, temperatuur, bloeddruk, pols en het zuurstofgehalte van het bloed in de gaten gehouden en krijgen ze extra zuurstof toegediend. We zorgen ervoor dat uw dier met een stabiele temperatuur en goed gevulde maag weer naar huis gaat.
Bij rammetjes die gewend zijn om gehanteerd te worden bestaat de mogelijkheid om de castratie onder lokale verdoving uit te laten voeren. Rammetjes worden vaak gecastreerd omdat ze een stuk vriendelijker worden, makkelijker te koppelen zijn en natuurlijk niet meer voor nageslacht kunnen zorgen.