HD en ED onderzoek Raad van Beheer

HD en ED onderzoek Raad van Beheer

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn vervelende en pijnlijke aandoeningen die bij verschillende hondenrassen voorkomen. Om te zorgen dat we gezonde honden hebben moeten we alleen fokken met ouderdieren die gezond zijn en vrij zijn van deze erfelijke aandoeningen. Daarvoor is het van belang om ouderdieren te onderzoeken op heup- en elleboogdysplasie door middel van een röntgenonderzoek.

Officiële Röntgenfoto’s
 Onze praktijk is bevoegd om officiële röntgenfoto’s te maken voor het fokken van rashonden. Wij werken met één van de nieuwste röntgen apparatuur in Nederland. Hiermee staan wij garant voor een hoge kwaliteit van de foto’s. De afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn van de Raad van Beheer coördineert het onderzoek naar erfelijke afwijkingen. Officieel onderzoek naar HD en ED kan uitsluitend worden uitgevoerd bij rashonden met een stamboom uitgegeven door de Raad van Beheer, en moeten worden aangeboden door de bij Raad van Beheer bekende eigenaar.

Heeft u geen rashond? Maar wilt u wel verantwoord fokken of de sport in met uw hond? Maak dan gebruik van onze Sportkeuring

Op de website van de raad van beheer staat zeer uitgebreide informatie over HD en ED onderzoek:
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/
Op deze site vind u tevens de minimale ras geboden leeftijden waarop honden mogen worden aangeboden voor beoordeling.

Hoe werkt het aanvragen van een Heupdysplasie / Elleboogdysplasie onderzoek?

  1. Voordat u een afspraak bij ons maakt voor het maken van HD en/of ED foto’s, moet u eerst een account aanmaken bij de Raad van Beheer. Hiervoor kunt u naar: https://www.houdenvanhonden.nl/registreren_account/.
    Dit is nodig omdat de resultaten van de Raad van Beheer gekoppeld worden aan uw account.
  2. U controleert of uw hond de juiste leeftijd heeft om de foto’s te laten beoordelen door de Raad van Beheer.
    (zie bovenstaande link)
  3. Neem het afstammingsbewijs/paspoort mee naar de kliniek.
  4. De dierenarts maakt de foto’s onder sedatie zodat deze voldoen aan de internationale afgesproken regels en stuurt de foto’s digitaal naar de Raad van Beheer.
  5. De onderzoekskosten van de Raad van Beheer worden direct bij ons in de kliniek afgerekend. (Zie https://www.houdenvanhonden.nl/over-ons/tarievenlijst/).
  6. Binnen twee weken krijgt u een mail dat de uitslag klaarstaat in uw Raad van Beheer account.