Hoe vaak je honden en katten moet ontwormen hangt van vele factoren af.
De leeftijd, de leefomgeving, hoe vaak en waar komt het dier buiten, komt hij in contact met soortgenoten of vangt hij prooidieren?
Ons advies kan dan ook per dier afwijken van de norm.
Volwassen honden en katten
Om een ontwormingsschema op maat voor uw hond of kat aan te bieden maken wij gebruik van de europese richtlijnen opgesteld door de ESCCAP. De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke organisatie van Europese parasitologen die informatie verstrekt over parasitaire infecties bij de hond en de kat in Europa. Onlangs heeft de ESCCAP een richtlijn opgesteld waarin onze honden en katten, op basis van de leefomstandigheden en gedrag, in vier groepen (A, B, C en D) worden verdeeld. Met deze richtlijn wordt te veel of te weinig ontwormen zo veel mogelijk voorkomen.
Volg het onderstaande keuzediagram en u kunt vinden in welke risicogroep uw huisdier valt en welk ontwormingsadvies daarbij past. Doe dit in overleg met uw dierenarts of onze paraveterinairen. Wij kijken gelijk met u mee naar een ontwormingsmiddel wat bij uw situatie past.
Risicogroep A: 1-2 keer per jaar ontwormen tegen spoelwormen
Risicogroep B: 4x per jaar ontwormen tegen spoelwormen
Risicogroep C: vaker dan 4 keer per jaar ontwormen
Risicogroep D: minimaal 4x per jaar ontwormen tegen spoel en lintwormen
Tevens is er de mogelijkheid om een test uit te laten voeren bij een laboratorium om te kijken of uw dier last heeft van darmparasieten. Zo kan ontwormen zonder dat het dier besmet is voorkomen worden. U haalt deze test bij ons op, verzameld zelf ontlasting en stuurt de test op naar het laboratorium. Het lab stuurt ons de uitslag. Zo kunnen wij u direct adviseren of ontwormen nodig is en met welk ontwormingsmiddel.
Pups en kittens
Naast deze algemene ontwormingsadviezen bestaan er nog een aantal situaties waarin aan een goede ontworming belangrijk is. Zo zijn pups en kittens gevoeliger voor spoelwormen dan volwassen dieren en adviseren wij om meerdere malen preventief te ontwormen.
Voor pups adviseren wij te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, vervolgens maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden.
Ook voor kittens geldt eenzelfde advies, maar dan op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken en vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Moederdieren dienen gelijk met de pups of kittens mee ontwormt te worden.
Naast ontworming is ook een goede hygiëne belangrijk. Hiermee kan de kans op overdracht van darmparasieten tussen dieren onderling en van dieren naar mens sterk verminderen. Het dagelijks verwijderen van ontlasting uit de kattenbak en het opruimen van hondenpoep zijn goede voorzorgsmaatregelen. Gooi ontlasting bij voorkeur weg in de grijze container, dit voorkomt het later terugkeren van de parasieten in compost.