Als er zich in het weekend of na sluitingstijd een situatie voordoet waarin u met spoed een dierenarts nodig heeft, is er altijd iemand bereikbaar.
In het geval dat er spoed is, belt u met ons gewone telefoonnummer: 038-33 33 717, en kiest u voor 1.
Via een antwoordapparaat wordt u doorverboden met de dienstdoende dierenarts. Dit kan een dierenarts van onze kliniek zijn, het kan ook zijn dat u bij één van onze collega dierenartsen in de buurt terecht kunt.
Krijgt u buiten openingstijden geen gehoor dan kunt u ook rechtstreeks met de dienstdoende dierenarts in de regio bellen op Het spoednummer: 0900-7763332 U wordt dan doorverbonden. Let op: wordt de verbinding direct verbroken? Dan is de lijn bezet. Bel over 5 minuten terug.
Klik voor meer informatie over ons dienstverband
Wanneer is mijn dier een spoedgeval?
Wat is spoed bij dieren? Uw dier kan een spoedgeval zijn in twee categorieën:
- ernstige spoed: uw dier is in levensgevaar en moet direct behandeld worden
- minder ernstige spoed: uw dier moet dringend behandeld worden, maar er is geen acute noodzaak
Spoedgevallen waarbij direct actie nodig is:
- aanrijding: verwondingen zijn niet altijd zichtbaar. Laat uw dier altijd checken op ademhaling en interne bloedingen.
- bloedingen / verwondingen: een open wond moet snel behandeld worden vanwege infectiegevaar (ook bij brandwonden). Druk de bloeding dicht met een schone theedoek bijvoorbeeld of uw vinger.
- benauwdheid: luid ademhalen, een blauwe tong en snakken naar adem. Het dier is in paniek. Uw kat of hond kan long- of hartfalen hebben. Probeer kalm te blijven en rijd na telefonisch overleg direct naar de dienstdoende dierenarts.
- maagkanteling: uw hond probeert te braken zonder resultaat en de buik zwelt ineens snel op? Vooral bij grotere hondenrassen kan dan sprake zijn van een maagverdraaiing.
- verstopte plasbuis: uw kater of reu kan niet plassen of perst, maar zonder resultaat. Een penis die verstopt zit kan bij te late behandeling ernstige gevolgen hebben.
- oververhitting: na verblijf in een auto in de zon bijvoorbeeld. Honden verliezen hun lichaamswarmte vooral via hijgen en de voetzolen. Zorg dat de voetzolen goed nat blijven.
- onderkoeling: uw dier is bijvoorbeeld in het ijskoude water gevallen. Wrijf uw dier droog en leg er een warme kruik bij. Water in de longen kan ook benauwdheid veroorzaken.
- vergiftiging: kom direct langs als u vermoedt dat uw dier vergif heeft binnen gekregen. Neem indien mogelijk de verpakking mee van het vergif.
- vreemd voorwerp ingeslikt of beklemd in de bek: uw dier is aan het braken of heeft verminderde eetlust. In het ergste geval kan het voorwerp van binnen schade aanrichten. Vermoedt u dat uw dier iets heeft ingeslikt? Raadpleeg direct de dierenarts.
- oogletsel: voorwerp in het oog, oogbol uit de kas, plotselinge zwelling. Haal niks zelf uit het oog, direct de dierenarts bellen. U kunt het oog eventueel afdekken met een schone, vochtige theedoek.
- verlammingen: plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijnuitingen.
- epileptische aanvallen / toevallen: uw dier is niet aanspreekbaar, ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen en urineverlies. De toeval duurt langer dan 10 minuten. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.
- allergie / wespensteek: allergische reacties bij uw hond of kat gepaard gaande met zwellingen over de kop of het lijf, met eventueel ook benauwdheid of diarree.
- geboorteproblemen: uw hond of kat is minimaal een half uur aan het persen zonder vordering of de tijd tussen twee opeenvolgende pups of kittens is langer dan 2 uur.
Spoedgevallen die snel maar niet acuut behandeld moeten worden:
- bevalling die niet op gang komt of stagneert
- bloed bij de ontlasting.
- herhaaldelijk diarree en overgeven
- gebroken tanden en kiezen
- trauma, zoals botbreuken , klaplong of bijtwonden. Sommige breuken moet binnen 8 uur behandeld worden