Sportkeuring voor uw hond

Sportkeuring voor uw hond

Sporten met honden wordt steeds populairder. Voor zowel de eigenaar als de hond is dit een geweldige manier om samen te werken. Sporthonden hebben lichamelijk veel te verduren.  De hond moet bijvoorbeeld bij agility op topsnelheid over hindernissen springen, bij flyball op topsnelheid een bal ophalen en bij jachttraining op diverse ondergronden onder uiteenlopende weersomstandigheden werken. Een goede conditie van de hond is hierbij erg belangrijk, want een sportblessure is helaas zo ontstaan.

Keuring voor sport en fok
Wij adviseren om uw sport of werkhond na te laten kijken voordat u met een bepaalde sport wilt beginnen. Of aan het begin en/of einde van het sportseizoen. Ook is de Röntgenologische keuring zeer aan te raden voor honden zonder stamboom waarmee gefokt wordt. Het doel van de keuring is om mogelijke problemen tijdig op te sporen waardoor dieren optimaal kunnen presteren. En voorkomen word dat erfelijke aandoeningen doorgegeven worden aan nakomelingen.

Een sportkeuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van het gangwerk
  • Controle van hart en longen
  • Onderzoek van de stand en bewegelijkheid in hals en rugwervels
  • Beoordeling van de gevoeligheid van gewrichten, botten, pezen en spieren.
  • Röntgenologische beoordeling van heupen en ellebogen

Mocht er uit het klinische onderzoek aanwijzing komen op eventuele afwijkingen of problemen, kan er voor gekozen worden aanvullende röntgenfoto’s te maken.