Vaccineren van konijnen

Vaccineren van konijnen

Op tijd vaccineren is ontzettend belangrijk, ook voor konijnen.
Uw konijn loopt namelijk het risico besmet te raken met Myxomatose en RHD. Beide ziektes verspreiden zich makkelijk en zijn slecht te behandelen.

Ons advies
Voor een optimale bescherming van uw konijn adviseren wij het geven van jaarlijkse vaccinaties tegen Myxomatose en RHD-1, en RHD-2. Naast de vaccinatie is ook een jaarlijkse gezondheidscontrole erg belangrijk. Onze dierenarts controleert elk konijn dat voor vaccinatie naar de praktijk komt. Tijdens deze controle worden vaak bevindingen gedaan waardoor tijdig ingegrepen kan worden. Denk onder andere aan een gezond gebit, te lange nagels of vachtproblemen.

RHD
RHD is een afkorting van Rabbit Haemorrhagic Disease. Het wordt veroorzaakt door een virus, een calicivirus. Het virus wordt door direct en indirect contact overgedragen en kan zich dus snel en makkelijk verspreiden. Er zijn twee varianten van deze ziekte.
De peracute vorm: het konijn sterft zeer plots zonder voorafgaande klachten.
De acute vorm: het konijn wordt sloom, stopt met eten en sterft binnen 1 tot 2 dagen.
Het vaccin tegen RHD-2 kan geven worden vanaf een leeftijd van 10 weken en geeft 9-12 maanden bescherming.

Myxomatose
Myxomatose wordt ook veroorzaakt door een virus behorend tot de pokkenvirussen en wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus en gaat vaak in combinatie met koorts.
Deze vaccinatie mag worden geven vanaf een leeftijd van 5 weken en wordt in combinatie met RHD-1 gegeven en geeft tot 12 maanden bescherming.

Voor de eerste keer inenten?
Als u op latere leeftijd begint met vaccineren raden wij aan om dit in het voorjaar te laten doen, omdat de besmettingskans in het voorjaar en zomer het hoogst is. Uw konijn is dan in de meest vatbare periode goed beschermd. Buiten die periode is het inenten ook sterk aan te raden omdat de inenting een jaar werkt ondervangt u daarmee ook gelijk het komende jaar.

Mijn konijn komt niet buiten, is vaccineren dan wel nodig?
Jazeker! Het is een misverstand dat konijnen die binnen gehuisvest worden, niet gevaccineerd hoeven te worden. Konijnen die alleen binnen zijn, kunnen namelijk wel degelijk besmet worden. Dit gaat via insecten, besmet voer of doordat de eigenaar ziekteverwekkers onder de voetzolen mee naar binnen neemt.