Terug naar overzicht

Nieuws

Vaccineren op maat dankzij titerbepaling

Nieuw bij Dierenkliniek IJsselmuiden, titerbepaling.
Door een titerbepaling uit te laten voeren kunnen wij uw hond zo gericht mogelijk vaccineren en zal het lichaam niet onnodig belast worden met vaccinaties die misschien (nog) niet nodig zijn.

Als we een hond vaccineren tegen Hondenziekte (Distemper), Parvo en besmettelijke leverziekte (Hepatitis) reageert het immuunsysteem hierop door antilichamen aan te maken. Het is per vaccin verschillend hoelang deze antilichamen in het lichaam aanwezig zijn en daar door hoelang het vaccin bescherming biedt. Als uw hond als pup (6, 9 en 12 weken) en op de leeftijd van één jaar een goede basis vaccinatie heeft gehad tegen bovenstaande ziekten is vaccineren om de 3 jaar voldoende. Mogelijk kan deze hervaccinatie langer uitgesteld worden, maar hiervoor moet u een titerbepaling laten doen. Omdat de basisvaccinaties 3 jaar bescherming bieden tegen Hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte adviseren wij vanaf 4 jarige leeftijd een titerbepaling te laten doen.

Hoe gaat titeren in zijn werk?
Voor het titeren nemen we een kleine hoeveelheid bloed bij uw hond af. Door middel van een sneltest kunnen wij kijken hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed van uw hond. Aan de hand van de uitslag van de test kunnen wij u adviseren toch te vaccineren tegen een bepaalde ziekte of om volgend jaar of over 3 jaar opnieuw een titerbepaling te laten uitvoeren.
Wij kijken hierbij niet alleen naar de uitslag van de test, maar houden ook rekening met de leeftijd van de hond. Jongere honden bouwen sneller antilichamen op tegen ziekten, maar deze blijven vaak minder lang aanwezig. Hierdoor kan de test aangeven dat er voldoende antilichamen zijn voor de komende 3 jaar maar kan toch het advies gegeven worden de test jaarlijks te herhalen.

Hoe zit het met ziekte waar we niet voor kunnen titeren?
Bij het leptospirose (ziekte van Weil) vaccin worden er heel weinig antilichamen aangemaakt door het lichaam en wordt de bescherming grotendeels op een andere manier bereikt, namelijk door cellen die de bacterie kunnen opruimen uit het lichaam. Deze cellen zijn niet via een sneltest te meten. Dit vaccin biedt een jaar bescherming. Hierdoor is het belangrijk uw hond wel jaarlijks te blijven vaccineren tegen leptospirose. Op die manier krijgt het lichaam jaarlijks een herinnering dat deze cellen actief moeten blijven.
Ook voor besmettelijke hondenhoest of kennelhoest kunnen wij geen antilichamen meten via de sneltest.

Wat als de hond mee naar het buitenland gaat?
Binnen Europa is enkel de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze moet eens per 3 jaar gegeven worden en hiervoor volstaat een titerbepaling niet. Ook een paspoort en chip zijn verplicht.

Wat als de hond mee gaat naar shows, pensions en hondenscholen?
Titerbepalingen worden al steeds meer erkend als voldoende, toch is het verstandig dit goed na te vragen bij de desbetreffende organisatie, ze zijn dit namelijk niet verplicht. De raad van beheer heeft het tierbepalingen erkend als voldoende bescherming.