Om zonder zorgen op vakantie te kunnen helpt een goede voorbereiding en dat geldt ook voor uw huisdier. Wees op de hoogte van de eisen van uw oppas, pension, of de invoer eisen van uw vakantieland.
Waar uw huisdier ook heen gaat: vaccineren beschermt uw huisdier tegen de belangrijkste ziekten. Check daarom ruim voor vertrek of uw huisdier alle nodige vaccinaties gehad heeft. Loop bij twijfel gerust bij ons binnen met uw dier en paspoort, dan kijken wij samen met u wat het meest optimaal is.
Gaat uw hond of kat naar een oppas of pension?
In veel gevallen wordt dan een aanvullende vaccinatie tegen kennelhoest of Bordetella die minimaal 21 dagen voor bezoek gegeven is gevraagd.
Sinds 1 april 2013 is het verplicht uw hond te laten chippen en registeren. Voor katten is deze verplichting er niet maar adviseren wij wel sterk om het te doen. Binnen Nederland voldoet een vaccinatie boekje met daarin het chipnummer en de stickers van de gegeven vaccinaties, let erop dat deze wel afgetekend moeten zijn door een dierenarts. Uw huis niet gevaccineerd maar wel een titerbepaling laten uitvoeren? Vraag dan goed na of uw oppas of pension hier akkoord mee gaat, zij zijn dit niet verplicht.
Wanneer mag mijn hond of kat de grens over?
- Een EU-dierenpaspoort; Voor dieren die na 29 dec. 2014 gechipt, geboren of ingevoerd zijn, geldt dat zij in het bezit moeten zijn van het nieuwe officiële EU-paspoort. Het vakantie land zelf kan dit voor alle dieren eisen, controleer de invoereisen op www.licg.nl.
- Een chip ter identificatie, zorg er ook voor dat de chip juist geregistreerd is.
De gezondheidsverklaring moet (jaarlijks) afgetekend zijn door een dierenarts als bewijs dat het dier gezond verklaard is. Kijk ruim voor de reis begint eens op LICG, daar staan alle invoereisen per land omschreven. Zo stellen enkele landen een ontwormingstablet gegeven door de dierenarts tussen de 2 en 5 dagen voor vertrek verplicht. Voor sommige rassen geldt in het buitenland muilkorf-plicht, en andere rassen mogen bepaalde landen helemaal niet bezoeken. Lees u dus goed in voor u vertrek en pas uw route hierop aan. Op LICG staat alle invoereisen uitgebreid per land beschreven.
Parasieten in het buitenland
Parasitaire infecties bij honden en katten komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken- en vlooienbestrijding is altijd verstandig.
Dieren die mee op reis gaan lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals zandvliegen en de Hartwormmug.
Door een beet van een zandvlieg kan Leishmania infantum worden overgebracht op de hond. Leishmania kan verschillende sypmtomen hebben, van kaalheid en gewichtsverlies tot nierontstekingen en hersenverschijnselen. Zandvliegen zijn actief vanaf de schemering aan het einde van de dag totdat de zon weer opkomt.
Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de Hartwormmug. Tijdens een steek worden kleine larfjes overgebracht op de hond. Deze larfjes trekken door het lichaam en nestelen zich als ze volwassen zijn in de grote bloedvaten rondom het hart. Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld, kan de ziekte zelfs leiden tot de dood.