Vlooien bij honden en katten zijn een veelvoorkomend en vervelend probleem.
Vlooien veroorzaken veel jeuk, doordat dieren gaan krabben kan dit kale plekken en korstjes veroorzaken. Hoe vaak u uw kond of kat (preventief) moet behandelen hangt eraf af of uw dier besmet is met vlooien, de leefomgeving en welke behandeling u toepast.
Vlooien komen niet alleen in de lente en zomer voor, maar ook in de herfst. Eigenlijk zolang er blaadjes aan de bomen hangen. Ze zijn het hele jaar door actief en planten zich in razend tempo voort. Zorg er dan ook voor dat uw hond, vanaf de vroege lente tot en met de herfst, preventief beschermt is tegen vlooien. Gebeurt dit niet is er kans op een vlooienplaag, ook in de winter. Als de verwarming weer aangaat in het najaar – ontpoppen de vlooien in huis.
Hoe controleer ik mijn hond of kat op vlooien?
Om te controleren of uw hond last heeft van vlooien, kunt u het best een vlooienkam gebruiken. Strijk voorzichtig met de kam door de vacht van uw dier. Constateert u zwarte spikkels of vlooien? Dan is uw huisdier hoogst waarschijnlijk besmet.
De vlooien die je ziet zitten op uw dier vormen slechts 5% van het totale vlooienprobleem. De overige 95% (eitjes, larven en poppen) houdt zich schuil in de omgeving van je hond zoals tussen kussens, kleden, in kieren van je parket en bij de bank.
Hoe voorkom ik een vlooienplaag?
preventief behandeling tegen vlooien voorkomt een vlooienplaag. Hiervoor zijn verschillende middelen op de mark, maar let op, niet alle middelen werken meer en sommige middelen kunnen zelfs giftig zijn bij verkeerd gebruik. Overleg daarom met onze paraveterinairen welk middel het beste bij u en uw dier past. Er zijn meerder mogelijkheden zoals een tablet, pipet of halsband.
Mijn hond of kat heeft vlooien, wat moet ik doen?
Neem bij een vlooienbesmetting altijd contact op onze paraveterinairen voor middelen op maat om snel controle te krijgen over de plaag. Ook is hygiëne erg belangrijk. Was al het woontextiel, niet alleen hetgeen van de hond of kat op een hoge tempratuur. Stofzuig uw huis grondig en vergeet niet alle hoekjes en gaatjes mee te nemen. Vervang hierna uw stofzuigerzak. Spray uw huis met een speciaal vlooien dodend middel, let erop dat uzelf en uw dieren tijdelijk niet in deze ruimte mogen. Behandel uw dieren tegelijk en minstents 3 maanden met een anti vlooienproduct om besmetting tegen te gaan.