Terug naar overzicht

Nieuws

Voorkom een infectie met maden

Wees tijdens het warme weer extra alert op vliegen en maden bij uw huisdieren! 

Met het warmere weer zijn ook vliegen weer actief. Dat kan een gevaar vormen voor uw huisdier. Konijnen, en een enkele keer honden of katten met lange vachten die niet schoon zijn of  dieren met verwondingen kunnen vliegen aantrekken. Dit zijn voor de glimmende, blauwgroene vleesvliegen een prima plek om hun eitjes te leggen. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van uw dier. Binnen korte tijd kan uw dier dan flink aangegeten zijn, en bij een klein huisdier als het konijn kan het al snel te laat zijn om de infectie nog met succes te kunnen behandelen! Mocht u maden aantreffen bij uw huisdier neem dan direct contact met ons op, hoe sneller wij behandeling kunnen inzetten, des te meer kans van slagen.

Bij het konijn zijn zachte keutels, diarree of een vies hok vaak de boosdoener. Maak het konijnenhok daarom zeer regelmatig schoon en controleer zeker bij buiten levende konijnen dagelijks of ze goed schoon zijn. Zorg altijd voor voldoende hooi om de keutels goed van structuur te houden. Laat uw konijnen geen overgewicht ontwikkelen, dit maakt het voor het konijn erg lastig zichzelf te kunnen wassen.

Honden en katten met een lange, dikke vacht moeten goed gecontroleerd en uitgekamd worden, zeker als zij dunne ontlasting hebben of als u merkt dat er urine in de vacht blijft hangen waardoor vochtige plekken ontstaan. Wees alert als u ziet dat uw dier last heeft van jeuk bij zijn staart en anus. Pas ook op als uw huisdier een wond heeft, want dit kan een aantrekkelijke plek zijn voor de vliegen. Controleer zeker volle katers regelmatig op (vecht) wonden.

Er bestaan middelen die kunnen helpen om vliegen te weren van uw huisdier. Deze kunnen nuttig zijn, zeker als uw dier extra risico loopt omdat het bijvoorbeeld last heeft van diarree of omdat er veel vliegen in uw omgeving zijn. Let op: niet elk middel is geschikt voor elk dier. Middelen op basis van ivermectine maar ook andere stoffen kunnen voor onder andere collie-achtige rassen giftig zijn. Voor konijnen raden wij aan in de zomer preventief te behandelen tegen maden. Vraag ons gerust voor het meest passende middel in uw situatie.

U kunt door middel van horren de vliegen zo goed mogelijk uit huis houden. Een konijnenhok kunt u ook enigszins beschermen met behulp van een klamboe.