Terug naar overzicht

Nieuws

Maand van het gewicht – Januari 2024

๐–๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐ง๐จ๐ฎ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ ๐ž๐ฐ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐›๐ข๐ฃ ๐ž๐ž๐ง ๐ก๐ฎ๐ข๐ฌ๐๐ข๐ž๐ซ?

Overgewicht komt bij meer dan 15% van de huisdieren voor. Huisdieren krijgen overgewicht doordat ze meer calorieรซn binnen krijgen dan dat ze verbruiken. Overgewicht houdt in dat een huisdier meer dan 30% boven zijn/haar optimale gewicht zit.

Als goed baasje wil je je huisdier wel eens wat lekkers geven naast zijn normale dosis voeding die hij krijgt op een dag. Uw hond of kat zal dit enorm waarderen en zal vaker eens kijken of hij wat lekkers kan krijgen. Hoe leuk uw huisdier het ook vindt om wat lekkers te krijgen, kan hier ook een keerzijde aan zitten. Uw huisdier wordt zwaarder dan het normaal gewicht.

Dit kan veel dingen met zich meebrengen. Denk hierbij aan insuline resistentie en suikerziekte, hart- en vaatziekten en gewrichtsslijtage. Kijk dus een keer goed of uw huisdier op zijn ideale gewicht zit. Dit kunt u voelen door langs te borstkas te strijken. Voelt u de ribben duidelijk, maar ziet u ze niet? Dan is dit 1 van de ideale gewichtskenmerken. Verder zou een duidelijke taille zichtbaar moeten zijn en een licht opgetrokken buik.

Eerste signalen van overgewicht

  • Het huisdier is snel kortademig
  • De ribben zijn moeilijk voel- en zichtbaar
  • het huisdier is snel oververhit bij hoge tempraturen
  • Het huisdier is snel vermoeid bij langere wandelingen

Overgewicht scorekaart hond en kat

Overgewicht scorekaart hond en kat

Redenen voor overgewicht

Tips bij overgewicht

  • Over op voeding met een hoog vezelgehalte voor een betere verzadiging
  • Meer beweging stimuleren
  • Minder voeding geven

Mocht u het niet weten dan kunt u altijd een keer langs komen op de praktijk en helpen wij u om te kijken op welke conditiescore uw huisdier zit. Houd hiernaast onze sociale media in de gaten voor meer tips bij en informatie over overgewicht.

Instagram/Facebook: @dierenkliniekijsselmuiden